Składniki:
- 1kg cebuli
- 2 łyżki masła
- cukier lub miód ( ja użyłam miodu mandarynkowego)
- 150 ml białego wina
- bulion drobiowy- ilość zależna od konsystencji, którą chcemu uzyskać. Jeśli ma być gęsta to 1/2 standardowego kubka mieszczącego 250ml (jeśli rzadsza to cały)
- sos Worcestershire
- bulion wołowy- zamiennie można użyć zamiast bulionu drobiowego i sosu Worcestershire
- przyprawa: czosnek niedźwiedzi,tymianek
- bagietka do zrobienia grzanek
- ser gruyere lub inny ulubiony, dojrzewający ser
- sól
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka i dusimy w garnku na maśle przez ok 50 min na małym ogniu dodając w miedzy czasie szczypte soli i 1 płaską łyżkę miodu lub odrobinę cukru, aby wspomóc karmelizacje
- Po tym czasie dodajemy białe wino i delikatnie mieszamy, aby zebrać cały smak z dna garnka 🙂
- Po tym czasie dodajemy bulion wołowy lub drobiowy+ sos worcestershite, czosnek niedzwiedzi i tymianek i dusimy jeszcze przez 20 min.
- Chleb kroimy na małe kromki i lekko skropione oliwą smazymy na patelni do momentu zarumienienia
- Gdy nasza zupa ma już odpowiednią konsystencję przelewamy ją do małych miseczek, wkładamy do każdej grzankę i posypujemy startym serem
- Tak przygotowane naczynia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni dosłownie na kilka minut, aż rozpuści się ser
voila 🙂
Dodaj komentarz