Zupa cebulowa

wpis w: Najnowsze, Przepisy, Zupy | 0

 

 

Składniki:

  • 1kg cebuli
  • 2 łyżki masła
  • cukier lub miód ( ja użyłam miodu mandarynkowego)
  • 150 ml białego wina
  • bulion drobiowy- ilość zależna od konsystencji, którą chcemu uzyskać. Jeśli ma być gęsta to 1/2 standardowego kubka mieszczącego 250ml (jeśli rzadsza to cały)
  • sos Worcestershire
  • bulion wołowy- zamiennie można użyć zamiast bulionu drobiowego i sosu Worcestershire
  • przyprawa: czosnek niedźwiedzi,tymianek
  • bagietka do zrobienia grzanek
  • ser gruyere lub inny ulubiony, dojrzewający ser
  • sól

 

Przygotowanie:
  1. Cebulę kroimy w piórka i dusimy w garnku na maśle przez ok 50 min na małym ogniu dodając w miedzy czasie szczypte soli i 1 płaską łyżkę miodu lub odrobinę cukru, aby wspomóc karmelizacje
  2. Po tym czasie dodajemy białe wino i delikatnie mieszamy, aby zebrać cały smak z dna garnka 🙂
  3. Po tym czasie dodajemy bulion wołowy lub drobiowy+ sos worcestershite, czosnek niedzwiedzi i tymianek i dusimy jeszcze przez 20 min.
  4. Chleb kroimy na małe kromki i lekko skropione oliwą smazymy na patelni do momentu zarumienienia
  5. Gdy nasza zupa ma już odpowiednią konsystencję przelewamy ją do małych miseczek, wkładamy do każdej grzankę i posypujemy startym serem
  6. Tak przygotowane naczynia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni dosłownie na kilka minut, aż rozpuści się ser

voila 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.