Placki z serkiem wiejskim i kukurydzą
Idealna propozycja na zdrowe, odchudzone śniadanie zamiast pieczywa 🙂 . Świetnie komponują się z topionym serkiem, łososiem, świeżymi warzywami czy innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 200g serka wiejskiego light
- mąka razowa
- 6 małych cebulek dymek wraz z zieloną częścią
- chilli (opcjonalnie może być w proszku)
- 2 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Do miski wrzucamy kukurydzę,posiekane drobno chilli, jajka, przeciśnięty przez prasę czosnek, serek wiejski z zalewą, mąkę i pokrojoną w kostkę cebulkę wraz z poszatkowanym szczypiorem.
- Całość mieszamy i jeśli wyda się nam zbyt sucha możemy dodać odrobinę mleka
- Na rozgrzaną i co ważne suchą patelnie nalewamy porcje masy formując małe placuszki i smażymy po ok 4 minuty z każdej strony
Dodaj komentarz