Mini burgery z łososiem

wpis w: Przepisy | 0

Mini burgery z łososiem

 

Tak przygotowane mini burgery będą stanowić świetną alternatywę dla popularnych koreczków 🙂

Składniki

Bułeczki:

120 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka suszonych drożdży

240 g mąki pszennej

¼ łyżeczki soli

1 łyżka roztopionego masła

1 jajko

1 łyżka roztrzepanego jajka ( do posmarowania bułeczek przed pieczeniem )

Opcjonalnie biały sezam

 

Zawartość:

kilka plasterków sera żółtego

sałata rzymska ( może być dowolny mix sałat)

pomidorki koktajlowe

łosoś sałatkowy

ananas

serek kanapkowy ziołowy lub czosnkowy

drewniane wykałaczki

 

Sposób przygotowania

Bułeczki:

  1. Mleko połączyć z cukrem i drożdżami. Do miski wrzucić mąkę, sól, jajka i masło, a następnie dokładnie wymieszać.
  2. Na blacie lekko posypanym mąką wyrobić ciasto na gładko.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką na co najmniej 1 godzinę do momentu aż wyrośnie.
  4. Po upływie godziny ciasto ponownie rozłożyć na blacie, lekko rozwałkować ( na grubość ok 2cm) i wyciąć z ciasta malutkim kieliszkiem bądź łyżką do lodów bułeczki o tej samej wielkości. Można również podzielić ciasto nożem na kilka części i uformować ręcznie bułeczki jednak w/w sposób da nam pewność takiej samej wielkości wszystkich kuleczek.
  5. Na papierze do pieczenia lekko obsypanym mąką układam uformowane bułeczki po czym smaruje każdą z nich roztrzepanym jajkiem z wierzchu i opcjonalnie można posypać białym sezamem po czym wstawiam do piekarnika na ok 15min w temp 195˚C do piekarnika.

Mini burgery:

  1. Przygotowuję resztę składników:
    • ser żółty ( tym samym kieliszkiem możemy wyciąć okręgi co da nam ładniejszy wygląd burgerów 🙂 ),
    • pomidorki koktajlowe tnę na plasterki,
    • łososia sałatkowego skrapiam cytryną i solą (opcjonalnie można posypać szczypiorkiem i ulubionymi ziołami) po czym zostawiam do przesiąknięcia składnikami,
    • ananasa dzielę na nieduże cząstki
  2. Wyjęte z piekarnika bułeczki przecinam na pół.
  3. Górną część od wewnątrz smaruje serkiem kanapkowym natomiast na dolnej zaczynam układać kolejno składniki: sałata, ser, pomidor, łosoś, ananas.
  4. Całość dla utrzymania stabilności i wygody w jedzeniu przebijam wykałaczką

 

Smacznego ! 🙂

 

20150917_191848_HDR — kopia — kopia

 

 

 

20150918_143521_HDR — kopia

 

 

20150918_142927_HDR

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.