Mini burgery z łososiem
Tak przygotowane mini burgery będą stanowić świetną alternatywę dla popularnych koreczków 🙂
Składniki
Bułeczki:
120 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
240 g mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
1 łyżka roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka roztrzepanego jajka ( do posmarowania bułeczek przed pieczeniem )
Opcjonalnie biały sezam
Zawartość:
kilka plasterków sera żółtego
sałata rzymska ( może być dowolny mix sałat)
pomidorki koktajlowe
łosoś sałatkowy
ananas
serek kanapkowy ziołowy lub czosnkowy
drewniane wykałaczki
Sposób przygotowania
Bułeczki:
- Mleko połączyć z cukrem i drożdżami. Do miski wrzucić mąkę, sól, jajka i masło, a następnie dokładnie wymieszać.
- Na blacie lekko posypanym mąką wyrobić ciasto na gładko.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką na co najmniej 1 godzinę do momentu aż wyrośnie.
- Po upływie godziny ciasto ponownie rozłożyć na blacie, lekko rozwałkować ( na grubość ok 2cm) i wyciąć z ciasta malutkim kieliszkiem bądź łyżką do lodów bułeczki o tej samej wielkości. Można również podzielić ciasto nożem na kilka części i uformować ręcznie bułeczki jednak w/w sposób da nam pewność takiej samej wielkości wszystkich kuleczek.
- Na papierze do pieczenia lekko obsypanym mąką układam uformowane bułeczki po czym smaruje każdą z nich roztrzepanym jajkiem z wierzchu i opcjonalnie można posypać białym sezamem po czym wstawiam do piekarnika na ok 15min w temp 195˚C do piekarnika.
Mini burgery:
- Przygotowuję resztę składników:
- ser żółty ( tym samym kieliszkiem możemy wyciąć okręgi co da nam ładniejszy wygląd burgerów 🙂 ),
- pomidorki koktajlowe tnę na plasterki,
- łososia sałatkowego skrapiam cytryną i solą (opcjonalnie można posypać szczypiorkiem i ulubionymi ziołami) po czym zostawiam do przesiąknięcia składnikami,
- ananasa dzielę na nieduże cząstki
- Wyjęte z piekarnika bułeczki przecinam na pół.
- Górną część od wewnątrz smaruje serkiem kanapkowym natomiast na dolnej zaczynam układać kolejno składniki: sałata, ser, pomidor, łosoś, ananas.
- Całość dla utrzymania stabilności i wygody w jedzeniu przebijam wykałaczką
Smacznego ! 🙂
Dodaj komentarz