Składniki:
- kiełbasa wieprzowa wędzona dobrej jakości ( moja ze sklepu wiejskisklad.pl )
- 1 kg ziemniaków
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- śmietana 18%
- 2 papryczki jalapenos
- 2 ząbki czosnku
- cebula w proszku
- sól,pieprz
- parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez ręczną praskę do uzyskania jednolitej masy
- Następnie puree wykładamy na stolnice i stopniowo dodajemy mąke i jajko do momentu połączenia się w jednolite ciasto (jesli będzie zbyt „luźne” dodajemy więcej mąki)
- Powstałe ciasto dzielimy na mniejsze części i na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki o grubości ok 1,5cm i dzielimy nożem na mniejsze części o długości podobnej co i szerokość. Widelcem wykonujemy charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia,w których będzie zbierał się sos
- Do blendera wrzucamy jalapeno, czosnek, sól, cebule, pieprz i śmietanę. Blendujemy (jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dolać odrobinę mleka do rozrzedzenia).
- Cały sos wylewamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu dodając stopniowo parmezan. Czekamy do połączenia się składników
- w garnku obok wlewamy wodę, solimy i w momencie zagotowania wody wrzucamy nasze gnocchi, które gotujemy do momentu wypłynięcia (dosłownie kilka minut). Wyjmujemy,aby uniknąć rozgotowania
- Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na suchą, gorącą patelnię do momentu zrumienienia się
- Na talerz wykładamy sos, następnie gnocchi i plasterki kiełbasy. Smak mięsa wybija się i świetnie łączy z gnocchi, a sam sos zaostrza całość
voila
Dodaj komentarz