Zapiekanka z nachosów

wpis w: Przepisy | 1

Zapiekanka z nachosów

Składniki:

  • 500 dag mięsa mielonego
  • 2 paczki nachosów
  • sos meksykański
  • czerwona fasola
  • kukurydza
  • ser żółty
  • czerwona cebula

 

 

20160227_170930

 

Przygotowanie:
  1. W zależności od ilości osób, którym chcemy podać zapiekanke wybieramy naczycnie: kokilki lub też większą brytfankę.
  2. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatekim ulubionych przypraw
  3. Zapiekankę układamy warstwowo: wysypujemy nachosy, polewamy je niezbyt obfitą warstwą sosu meksykańskiego/ przecieru pomidorowego (wersja łagodniejsza),na całość wykładamy mięso, posypujemy czerwona fasolą ( może być lekko rozgnieciona widelcem), kukurydzą i drobno posiekaną czerwoną fasolą, a na koniec całość posypujemy dużą ilością startego sera.
  4. Zapiekankę wstawiamy na 190⁰C przez 15-20min do momentu roztopienia się sera

Tak przygotowane danie jemy prosto z naczynia, w którym je zrobiliśmy: całość jemy przy pomocy… nachosów 😉

Zapiekankę w kokilkach podałam z łyżeczką sosu czosnkowego i pietruszką. Po konsumpcji stwierdzam, że bardzo fajnie nadałaby się również czerwona papryka 🙂

voila!

20160228_125218

 

 

 

20160227_174657

Skomentuj arek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.