Kurczak Yassa
Kurczak Yassa to tradycyjna potrawa kuchni Senegalu,a przy tym jedno z najbardziej znanych dań kuchni afrykańskiej. W przepisie może dziwić użycie kostki rosołowej, ale jest to produkt bardzo często wykorzystywany w tym rejonie- zamiennie z vegetą/maggi.
Jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu i prosta w doborze składników, ale zaskakująco aromatyczna i bardzo cytrynowa 😉
Składniki:
- podudzia z kurczaka :1 kg
- 3 łyżki musztardy dijon
- 1 duża cytryna
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
- Marynata: w misce łączymy musztarde, wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek,rozkruszoną kostkę rosołową i oliwe
- Cebulę drobno siekamy i dodajemy do marynaty
- Podudzia wkładamy do miski z marynatą, dokładnie je w niej obtaczamy. Całość zabezpieczamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
- Wyjmujemy mięso z marynaty i oczyszczamy z cebuli po czym wykładamy je na rozgrzaną patelnie i obsmażamy delikatnie z każdej strony.
- Zdejmujemy z patelni całe mięso, cebulę odsączamy z marynaty i wykładamy ją na patelnie aby się lekko zrumieniła.
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę łączymy na patelni z pokrojoną w paseczki papryką i zalewamy mięso.
- Do naczynia należy dodać odrobinę wody i włożyć je do nagrzanego do 200°C piekarnika na 40min
- Całość podajemy z ryżem ugotowanym na sypko
voila 🙂
Dodaj komentarz