Tarta z łososiem, porem i suszonymi pomidorami
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła schłodzonego
- 1 jajko
- szczypta soli
*do tej tarty możecie śmiało wykorzystać gotowe kruche ciasto z supermarketu
Nadzienie:
- 1 mały por
- pomidory suszone
- pomidorki koktajlowe
- łosoś sałatkowy 100g
- 1/2 kulki mozzarelli
- 100ml śmietany 30%
- 3 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto kruche wykładamy na formę do tarty i nakłuwamy je widelcem
- Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, które to podsmażamy do miękkości na maśle
- Na spód ciasta wykładamy pora, pomidory suszone pokrojone w paseczki, kawałki łososia oraz porwaną mozzarelle.
- Śmietanę łączymy z jajkami, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
- Całość wylewamy równomiernie do formy po czym na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych
- Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy przez 30 min
- Gotową tartę posypujemy świeżym koperkiem 🙂
voila!
Dodaj komentarz