Sylwestrowe przekąski
Poniższe 2 propozycje to jak dla mnie pozycje kultowe. Zawsze się sprawdzają i za każdym razem wszystkim smakują. Przetestowałam je milion razy i zachęcam do wypróbowania jeśli jeszcze tego nie zrobiliście 🙂
1.WRAPY Z ŁOSOSIEM
Składniki:
- placki tortilli
- serek kanapkowy czosnkowy/ ew ze szczypiorkiem lub chrzanem
- 100g łososia wędzonego
- 1 cytryna
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Placek tortilli smarujemy serkiem kanapkowym
- Płaty łososia dzielimy na mniejsze kawałki i rozkładamy równomiernie na placku
- Całość posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem i opruszamy solą i pieprzem. Na koniec wszystko skraplamy wyciśniętym sokiem z cytryny z odrobiną startej skórki
- Tak przygotowany placek ciasno rolujemy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
2. ROLADKI Z SZYNKI DOJRZEWAJĄCEJ
Składniki:
- 200g szynki dojrzewającej (plasterki)
- serek kanapkowy
- rukola
- ocet balsamiczny
- pestki słonecznika
Przygotowanie:
- Plasterki szynki delikatnie smarujemy serkiem i układamy na nich sporą ilość rukoli
- Pestki słonecznika prażymy na suchej pateln i posypujemy plasterki
- Całość skraplamy octem balsamicznym
- Plasterki zawijamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem
Dodaj komentarz