Jeśli mój narzeczony mówi,że to danie smakuje praktycznie jak mięso to przysięgam Wam, że nie możecie mieć cienia wątpliwości, że tak nie jest 🙊
Zapraszam Was do wspólnego odkrywania kuchni roślinnej 🌿
Składniki:
- 2 jajka
- sos sojowy
- kostka wędzonego tofu
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki miodu
- ketchup
- olej sezamowy
- cynamon
- 1 cytryna
- mąka pszenna
- ryż
Przygotowanie:
- Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego
- Tofu kroimy w kostke i dodajemy do w/w marynaty. Do całości wsypujemy mąkę i mieszamy tak,aby znalazła się na każdym kawałku
- Do garnuszka wlewamy: wodę, miód,sok z 1 cytryny, trochę ketchupu i oleju sezamowego oraz dosypujemy cynamon i skórke z cytryny. Mieszamy i gotujemy przez ok. 10 min do uzyskania konstystencji gęstego sosu
- Tofu smazymy na głębokim oleju (najlepiej w woku).
- Sos przelewamy do miseczki a tofu odsączamy z nadmiaru tłuszczu po czym wrzucamy je do miski z sosem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie oblepił każdy kawałek.
- Całość posypujemy sezamem i podajemy z ryżem ugotowanym na sypko

Dodaj komentarz