Sakiewki z łososiem w panierce z pistacji.
Składniki na ok. 12-14 sakiewek:
200 g filetu z łososia
papier ryżowy
panierka:
70 g pistacji
1 łyżeczka soku z limonki (ewentualnie cytryny)
2 ząbki czosnku
1/4 małej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków natki pietruszki
opcjonalnie sól (nie należy przesadzać z ilością z racji tego, że same pistacje są dość słone).
Sposób przygotowania:
Panierka: do miski siekającej blendera wrzucić pistacje, sok z limonki, czosnek, cebulę, oliwę, pietruszkę. Wszystko rozdrobnić i doprawić solą.
Odciąć skórkę z filetu łososia. Rybę dokładnie oczyścić z ości, oprószyć solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wierzch łososia pokryć przygotowaną panierką. Całość wstawić do piekarnika i piec przez ok 15 min.
Filet z łososia pokroić na niezbyt duże części (12-14).Papier ryżowy zamoczyć w zimnej wodzie i poczekać aż zmięknie. Następnie wyjąć na deskę i nałożyć kawałek ryby po czym z brzegów ciasta uformować sakiewkę. Związać łodyżką mięty, bazylii bądź szczypiorkiem.
Całość podawać z sosem sojowym.
Szef Amaro
Bardzo smaczne danie, ode mnie 5 gwiazdek! :*
Kasia
Pięknie wygląda 🙂 pistacji z łososiem nie łączyłam fajny pomysł.
kasia
Przetestowalam! Przepyszne! Moj maz zamowil kolejne:-) dziekuje mniami yummi!!!!