Olej smakowy to świetny dodatek do przygotowania dań, sałatek czy po prostu maczania świeżego pieczywa 🙂
Sporządzenie go jest banalnie proste więc zachęcam do wypróbowania z ulubionymi składnikami, ja zdecydowałam się na pikantną wersje.
Olej chilli:
Składniki:
Olej
czosnek
suszone papryczki chilli
świeża bazylia
cytryna
Przygotowanie:
- Na patelni podsmażamy czosnek i chilli
- Zmniejszamy temperaturę do minimum i wlewamy olej UWAGA: całość lekko podgrzewamy, ogromnie ważne jest, aby oleju nie doprowadzić do wrzenia.
- Dodajemy bazylię i sok z cytryny
- Całość przelewamy do buteleczki
voilà! 🙂
Drugim sposobem jest wrzucenie surowych dodatków do buteleczki i zalanie ich olejem jednak tak przygotowaną całość musimy odstawić na kilka dni tak, aby smaki mogły się przegryźć. Podsmażenie chilli sprawiło szybsze uwolnienie aromatów.
Dodaj komentarz