Olej chilli

wpis w: Przepisy | 0

Olej smakowy to świetny dodatek do przygotowania dań, sałatek czy po prostu maczania świeżego pieczywa 🙂
Sporządzenie go jest banalnie proste więc zachęcam do wypróbowania z ulubionymi składnikami, ja zdecydowałam się na pikantną wersje.

 

Olej chilli:

Składniki:

Olej

czosnek

suszone papryczki chilli

świeża bazylia

cytryna

 

Przygotowanie:
  1. Na patelni podsmażamy czosnek i chilli
  2. Zmniejszamy temperaturę do minimum i wlewamy olej UWAGA: całość lekko podgrzewamy, ogromnie ważne jest, aby oleju nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Dodajemy bazylię i sok z cytryny
  4. Całość przelewamy do buteleczki

voilà! 🙂

 

Drugim sposobem jest wrzucenie surowych dodatków do buteleczki i zalanie ich olejem jednak tak przygotowaną całość musimy odstawić na kilka dni tak, aby smaki mogły się przegryźć. Podsmażenie chilli sprawiło szybsze uwolnienie aromatów.

 

20151111_145759_HDR

 

 

20151111_150523_HDR

 

 

20151111_144254_HDR

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.