Naleśniki na słono z kurczakiem i pastą z brokułów.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
150 g mąki
250 ml mleka
woda (najlepiej gazowana- ciasto będzie delikatniejsze)
odrobina soli
Nadzienie:
450 g brokułów
pół kostki fety light
kilka ząbków czosnku
pierś z kurczaka
zielone pesto
Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy kolejno jajka, mleko i sól po czym wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy odrobinę wody tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję po czy znów miksujemy. Doprawiamy solą i smażymy na średnio rozgrzanej patelni.
Farsz:
Do misy szatkującej blendera wrzucamy uprzednio ugotowane brokuły, fetę oraz czosnek wedle upodobań ( w moim przypadku były to 4 ząbki )i wszystko razem siekamy na gładką masę.
Pierś z kurczaka filetujemy i smażymy w ulubionych przyprawach ( ja dodałam sosu sojowego) w całości. Po usmażeniu pierś kroimy w cienkie plasterki.
Połowę naleśnika smarujemy naszą pasta z brokułów, układamy na niej kurczaka z odrobiną zielonego pesto. Całość składamy na pół wzdłuż linii, która nam wyznaczyła pasta i następnie jeszcze raz na pół ( na tak zwane 4 ).
Jeśli nasz kurczak ostygł możemy zawiniętą już całość położyć na patelni i podsmażyć.
Naleśniki posypujemy prażonymi orzechami włoskimi, podajemy z pomidorkami, koperkiem i ewentualnie serem pleśniowym
Smacznego 🙂