Makaronowe placuszki z krewetkami i awokado
Składniki:
placuszki:
- 100g ugotowanego makaronu
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki majonezu ( opcjonalnie)
- czosnek
pozostałe składniki:
- krewetki
- 1 awokado
- czosnek, koperek
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy aldente po czym odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami: jajko, mąka pszenna, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, a finalnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni formujemy małe, niezbyt grube placuszki i smażymy do uzyskania złocstego koloru
3. Na drugiej patelni smażymy oczyszczone krewetki na maśle z dodatkiem czosnku i koperku
4. Przy pomocy obieraczki do warzyw tworzymy wstążki z uprzednio schłodonego w lodówce awokado (ok 25minut)
5. Usmażony placek odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu po czym polewamy go odrobiną sosu czonskowego, na którym układamy wstążki z awokado, a następnie układamy krewetki.
6. Całość opcjonalnie podajemy z limonką
uwaga od Mniami Yummy: całe danie najwygodniej podać z krewetkami pozbawionymi ogonków, ja zapomnialam tego zrobić, ale i tak było smaczne 🙂
voila!
Dodaj komentarz