Łosoś z truskawkami
Jeśli macie ochotę na danie z łososia,ale w innej odsłonie niż zwykle koniecznie spróbujcie połączyć go z truskawkami, które mają wspólny mianownik z serem i marynatą do ryby i wszystko to przygotujecie (nie licząc czasu potrzebnego na zamarynowanie) z ręką na sercu max 5 minut. Check it!
Składniki:
- filet z łososia
- truskawki
- ser blue (opcjonalnie gorgonzola)
- orzechy włoskie
- sos sojowy jasny
- sos sweet chili
- kolendra
- opcjonalnie malinowe balsamico
Przygotowanie:
- Łososia pozbawiamy skóry, dokładnie sprawdzamy i ewentualnie oczyszczamy z ości po czym marynujemy w sosie sojowym i sweet chili z każdej strony- odstawiamy na 30 minut
- Kilka truskawek kroimy w małą kosteczkę,a pozostałe przekrajamy na połówki
- Orzechy delikatnie szatkujemy i prażymy na suchej patelni
- Rozgrzewamy patelnie i smażymy rybę z każdej strony po 1,5 minuty (chyba,że nasz kawałek jest stosunkowo grubszy wtedy czas wydłużamy do 2 minut na stronę)
- Talerz polewamy delikatnie sosem balsamico, wykładamy na niego łososia, którego posypujemy truskawkami pokrojonymi w kostkę, kawałeczkami sera, orzechami jako chrupki element na samej górze i na koniec posiekaną kolendrą. Resztę talerza przyozdabiamy połówkami truskawek.

Dodaj komentarz