Łosoś z truskawkami

Łosoś z truskawkami

Jeśli macie ochotę na danie z łososia,ale w innej odsłonie niż zwykle koniecznie spróbujcie połączyć go z truskawkami, które mają wspólny mianownik z serem i marynatą do ryby i wszystko to przygotujecie (nie licząc czasu potrzebnego na zamarynowanie) z ręką na sercu max 5 minut. Check it!

Składniki:

  • filet z łososia
  • truskawki
  • ser blue (opcjonalnie gorgonzola)
  • orzechy włoskie
  • sos sojowy jasny
  • sos sweet chili
  • kolendra
  • opcjonalnie malinowe balsamico
Przygotowanie:
  1. Łososia pozbawiamy skóry, dokładnie sprawdzamy i ewentualnie oczyszczamy z ości po czym marynujemy w sosie sojowym i sweet chili z każdej strony- odstawiamy na 30 minut
  2. Kilka truskawek kroimy w małą kosteczkę,a pozostałe przekrajamy na połówki
  3. Orzechy delikatnie szatkujemy i prażymy na suchej patelni
  4. Rozgrzewamy patelnie i smażymy rybę z każdej strony po 1,5 minuty (chyba,że nasz kawałek jest stosunkowo grubszy wtedy czas wydłużamy do 2 minut na stronę)
  5. Talerz polewamy delikatnie sosem balsamico, wykładamy na niego łososia, którego posypujemy truskawkami pokrojonymi w kostkę, kawałeczkami sera, orzechami jako chrupki element na samej górze i na koniec posiekaną kolendrą. Resztę talerza przyozdabiamy połówkami truskawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.