Krem z białych warzyw z Martini

wpis w: Przepisy | 0

Krem z białych warzyw z Martini

 

Jeśli lubicie zupy krem koniecznie musicie spróbować tej- dzięki Martini całość nabiera niepowtarzalnego ziołowo- korzennego smaku. Przed Wami przepis na prawdziwą perełkę wśród zup.

 

krem

 

 

Składniki:
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1/2 selera
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 2 szalotki
  • średni kalafior
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu, tymianek, sól
  • 1,5 szklanki tłustego mleka
  • 3/4 szklanki Martini Bianco

opcjonalnie:

  • orzechy włoskie
  • oliwa truflowa

 

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki, pietruszke, seler,por i kalafior dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę.
  3. W momencie kiedy warzywa zmiękną wrzucamy pokrojone warzywa (pietruszkę, ziemniaki, seler, kalafior, czosnek) i lekko je podsmażamy do momentu uzyskania złotawego koloru.
  4. Wlewamy Martini, mieszamy i odparowywujemy
  5. Po tym czasie całość zalewamy mlekiem i 0,5 litra wody. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem i solą
  6. Zupę gotujemy do miękkości warzyw po czym dokładnie miksujemy na gładką masę
  7. Na suchej patelni prażymy rozgniecione orzechy włoskie i posypujemy nimi powstały krem. Opcjonalnie możemy całość skropić oliwą truflową.

voila 🙂

 

20170914_162236

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.