Krem z białych warzyw z Martini
Jeśli lubicie zupy krem koniecznie musicie spróbować tej- dzięki Martini całość nabiera niepowtarzalnego ziołowo- korzennego smaku. Przed Wami przepis na prawdziwą perełkę wśród zup.
Składniki:
- 0,5kg ziemniaków
- 1/2 selera
- 1 mały korzeń pietruszki
- 2 szalotki
- średni kalafior
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu, tymianek, sól
- 1,5 szklanki tłustego mleka
- 3/4 szklanki Martini Bianco
opcjonalnie:
- orzechy włoskie
- oliwa truflowa
Przygotowanie:
- Ziemniaki, pietruszke, seler,por i kalafior dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- W garnku roztapiamy masło i wrzucamy czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę.
- W momencie kiedy warzywa zmiękną wrzucamy pokrojone warzywa (pietruszkę, ziemniaki, seler, kalafior, czosnek) i lekko je podsmażamy do momentu uzyskania złotawego koloru.
- Wlewamy Martini, mieszamy i odparowywujemy
- Po tym czasie całość zalewamy mlekiem i 0,5 litra wody. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem i solą
- Zupę gotujemy do miękkości warzyw po czym dokładnie miksujemy na gładką masę
- Na suchej patelni prażymy rozgniecione orzechy włoskie i posypujemy nimi powstały krem. Opcjonalnie możemy całość skropić oliwą truflową.
voila 🙂
Dodaj komentarz