Od niedawna staram się Wam pokazać, że nie trzeba przesiadywać w kuchni godzinami (no chyba, że ten czas ma upływać na ploteczkach czy piciu wina z drugą osobą 😉 ) żeby ugotować coś co zachwyci zarówno Was jak i Waszych bliskich/ gości/ niespodziewanego wędrowca.
Poniżej wrzucam przepis na bardzo szybką w wykonaniu,ale świetną w smaku zupe chrzanową,a raczej krem którego konsystencja cudownie łączy się z rozpływającym żółtkiem. Enjoy!
Składniki:
- 1 l bulionu
- 4 ziemniaki
- mały słoiczek chrzanu
- 1 jajko
- boczek
- sól/pieprz kolorowy
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroimy w kostke i wrzucamy do gotującego sie bulionu
- Po ok 10 minutach do zupy dodajemy 3/4 słoiczka chrzanu i gotujemy do miękkości ziemniaków
- Całość doprawiamy solą,pieprzem ewentualnie dodajemy chrzan jeśli jest dla nas za mało wyczuwalny (ziemniaki mogą pochłonąć jego ostrość) i blendujemy na gładką masę
- Na suchej patelni smażymy boczek na chrupko ( ja użyłam cukierniczych rożków- owinęłam wokół nich boczek, który piekłam w piekarniku nastawionym na 195′ dlatego na zdjęciu bekon jest zaokrąglony
- JAJKO POCHE: można zrobić na 2 sposoby:
- do gotującej się wody wlewamy ok 2 łyżek octu po czym łyżką tworzymy wir i wbijamy szybko jajko. Powinno gotować się tak 3minuty
- malutką miseczke wykładamy folia spożywczą i delikatnie smarujemy ją oliwą. Wbijamy jajko po czym łączymy brzegi folii tworząc z niej sakiewkę po czym wkładamy je do wody i gotujemy 4 minuty
- Finalnie podajemy zupę z jajkiem, które pięknie się rozpłynie po powierzchni kremu smakując naprawdę cudownie!
Smacznego 🙂

ChefMarian
To zupełnie nowe smaki. Nigdy bym nie wpadł na taki pomysł.