Jak szybko i ciekawie ozdobić ciasteczka serwetką.

wpis w: Kreatywne pomysły | 6

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta.. 🙂 

Czy Wam też dni w grudniu mijają nadzwyczaj szybko? Odnoszę wrażenie, że przed chwilą był listopad, a mi wydawało się, że jestem nadzwyczaj sprytna i zorganizuję prezenty dla bliskich miesiąc przed „świątecznym deadline’m „.

Rzeczywistość wszystko szybko zweryfikowała- moja zaradność skończyła się tak, że jeszcze w weekend przepychałam się w tłumie w centrum handlowym po upatrzone prezenty, a dziś rano (sick!) dzwoniłam do mojego osobistego szefa Amaro ( dziękuje po stokroć!) po pomoc w odebraniu ostatniego upominka z paczkomatu  bo cytuję „paczucha marznie i czeka, a Mikołaj prosił odbierz mnie przed 12. To zadanie nieobowiązkowe, ale któż by odmówił temu brodatemu grubaskowi” (swoją drogą świetny marketing :))

Chyba nie muszę dodawać, że nad głową krąży widmo gotowania, pieczenia i lepienia pierogów, a do Wigilii tylko 3 dni! W związku z zaistniałą sytuacją postanowiłam sobie pomóc i przyspieszyć pewne procesy jak np ozdabianie ciasteczek 🙂

Jeśli Wam też czas przelatuje przez palce jak i mi zapraszam Was na wpis:

Jak szybko i ciekawie ozdobić ciasteczka serwetką 🙂

 

Chyba w większości domów znajdzie się serwetka robiona na szydełku przez mamę, babcię, ciocię, sąsiadkę 😉 Przyznam się, że kiedyś uważałam, że są one passé dzisiaj natomiast zauważam i doceniam ich urok. Tym razem posłużyła mi ona do szybkiego ozdobienia kruchych ciastek.

 

Składniki na kruche ciasteczka:

15 dkg masła

10 dkg cukru

30 dkg mąki pszennej

1 żółtko

szczypta soli

opcjonalnie: 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki zagnieść i odstawić do lodówki na godzinę , a następnie…

 

20151217_190209

Przygotowanie:
  1. Ciasto na kruche ciasteczka rozwałkowujemy na grubość 5 mm

20151217_191933

 

 

2. Na ciasto kładziemy serwetkę i wałkujemy całość tak, aby odbił się wzór

20151217_192012

 

20151217_192429

 

3. Foremkami wycinamy dowolne kształty

20151217_192842

 

4. Wierzch możemy dekorować lukrem czy płynną czekoladą. Ja swoje zostawiłam w wersji „saute” bo wzór prezentował się świetnie. Związałam je tasiemką ozdobną i podarowałam bliskiej osobie 🙂

 

20151217_213150

 

 

voila!

6 Responses

  1. Natalia

    Och szkoda że wczoraj nie wpadłam tutaj, jak robiłam pierniczki… Bo mam górę do lukrowania a tak to chociaż trochę by mi odeszło…;p

    • Mniamiyummy

      Strasznie się cieszę, że Ci się podoba! 🙂 Koniecznie wypróbuj 🙂 No i smacznych wypieków oczywiście 🙂

Skomentuj Mniamiyummy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.