Fondue z sałaty rzymskiej

Fondue z sałaty rzymskiej

 

Jeśli nigdy nie gotowaliście sałaty koniecznie musicie to zrobić. Przepis szybki (ok 10 minut ), a stanowi świetny i zaskakujący dodatek do ryb i drobiu. Smacznego 🙂

 

 

Składniki:

  • młoda sałata rzymska
  • oliwa z oliwek
  • 75 g masła
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • *tuńczyk i młode ziemniaki

 

Przygotowanie:
  1. Sałaty przepołowić wzdłuź ( ale nie odcinać końcówek! ), dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Na rozgrzanej patelni ( z dodatkiem oliwy z oliwek) położyć sałaty przecięciem do dołu, aby delikatnie się skarmelizowały ( ok 2 minut )
  3. Stopniowo dodawać masło i podlewać bulionem. Posolić i popieprzyć wg gustu. Całość przykryć zgniecionym kawałkiem zmoczonego pergaminu i gotować tak na małym ogniu ok 8 minut od czasu do czasu podlewając bulionem ( płyn powinien zmienić się w glazurę)
  4. przed podaniem odstawić na 5 minut
  5. * ja w międzyczasie dodałam na tą samą patelnie kawałek tuńczyka i smażyłam po ok 2 minuty z każdej strony. Całość podałam z młodymi ziemniakami 🙂

 

t4

 

 

 

 

t2

 

 

 

t3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.