Fondue z sałaty rzymskiej
Jeśli nigdy nie gotowaliście sałaty koniecznie musicie to zrobić. Przepis szybki (ok 10 minut ), a stanowi świetny i zaskakujący dodatek do ryb i drobiu. Smacznego 🙂
Składniki:
- młoda sałata rzymska
- oliwa z oliwek
- 75 g masła
- 200 ml bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- *tuńczyk i młode ziemniaki
Przygotowanie:
- Sałaty przepołowić wzdłuź ( ale nie odcinać końcówek! ), dokładnie umyć i osuszyć.
- Na rozgrzanej patelni ( z dodatkiem oliwy z oliwek) położyć sałaty przecięciem do dołu, aby delikatnie się skarmelizowały ( ok 2 minut )
- Stopniowo dodawać masło i podlewać bulionem. Posolić i popieprzyć wg gustu. Całość przykryć zgniecionym kawałkiem zmoczonego pergaminu i gotować tak na małym ogniu ok 8 minut od czasu do czasu podlewając bulionem ( płyn powinien zmienić się w glazurę)
- przed podaniem odstawić na 5 minut
- * ja w międzyczasie dodałam na tą samą patelnie kawałek tuńczyka i smażyłam po ok 2 minuty z każdej strony. Całość podałam z młodymi ziemniakami 🙂
Dodaj komentarz