Curry burger z krewetkami i placuszkiem z batata
Składniki:
Krewetki:
- 450g krewetek
- pasta Tom Kha
Placki z batatów:
- 2 małe bataty
- kardamon
- przyprawa curry
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Dodatki:
- 2 bułeczki hamburgerowe
- 2 liście sałaty
- 4 plasterki boczku
- 2 plastry sera źółtego
Majonez wasabi:
- majonez
- pasta wasabi
- sok z limonki (ewentualnie cytryny)
Przygotowanie:
- Majonez mieszamy z pastą wasabi i sokiem z cytryny
- Bataty ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy jajko,mąkę i przyprawy (kardamon, curry). Smażymy na cienkie placki
- Oczyszczone krewetki smażymy na maśle z pastą Tom Kha
- Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy w piekarniku 3minuty w 180 stopniach
- W między czasie na oddzielnej patelni smażymy boczek na chrupki bekon
- Składamy całość: bułka, liść sałaty, na jeszcze ciepły placuszek z batata wykładamy plaster sera, plaster pomidora, majonez wasabi, 2 plastry bekonu, krewetki. Górną część bułki delikatnie smarujemy pozostałością majonezu
Voila 🙂
Dodaj komentarz