Chłodnik arbuzowo pomidorowy z miętą, fetą i prażonymi migdałami
Składniki:
- 3 dojrzałe pomidory
- arbuz
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej, czerwonej cebuli
- ser feta
- płatki migdałów
- świeża mięta i bazylia
- cytryna
Przygotowanie:
- Na patelni lekko zeskrzlić czosnek z pokrojoną cebulką
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć twarde części natomiast arbuza pozbawić petek
- Do blendera wrzucamy pokrojone pomidory i tyle samo objętościowo arbuza, zawartość patelni oraz świeżą bazylię, czosnek i sok z cytryny po czym całość blendujemy na jednolitą masę
- Powstałą zupę odstawiay do lodówki
- Na suchej patelni prażymy płatki migdałów
- Ser feta kroimy w niezbyt dużą kostkę
- Do schłodzonego, przelanego do miseczek chłodnika wrzucamy ser feta, posypujemy migdałami oraz świeżą miętą
voila!
Dodaj komentarz