Chaczapuri z tuńczykiem ( bez drożdży)

wpis w: Najnowsze | 1

Chaczapuri z tuńczykiem,twarogiem i porem (bez drożdży)

 

Chaczapuri to taki klasyk dla gruzińskiej kuchni jak dla naszej pierogi czy dla Włocha pizza. Obecnie restauracje czesto je serwując prześcigają się w rodzajach serów, z których robią farsz. Jest ich od „Sasa do Lasa”: żółty, mozzarella, pleśniowy, ricotta i czego tylko dusza zapragnie, a tak naprawdę pierwotnie robiono go z twarogową masą serową z tego względu, że była to tzw „bieda-potrawa” robiona z produktów, które gospodynie miały pod ręką. Dlatego też w poniższej wersji znajdziecie go z twarogiem.

Przyznam się, że nigdy wcześniej nie próbowałam tego robić, myślałam że to jak porywanie się z motyką na słońce w moim przypadku ( mam 2 lewe ręce do jakichkolwiek ciast, a jeszcze trzeba będzie czekać na zaczyn z drożdży i cały dzień z głowy..).. nie, nie, nie i jeszcze długo, długo nie! Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania i to bez drożdży! 😀

Koniecznie musicie spróbować, nie taki diabeł straszny jak go malują 😉 A JAK SMAKUJE!! #petarda

power2

 

Składniki:

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu

farsz serowy:

  • pół kostki twarogu lekkiego
  • serek śmietankowy czosnkowy
  • ser żółty
  • sól

farsz tuńczykowy:

  • pokrojona w kostkę polędwica z tuńczyka
  • pół małego pora
  • sos orientalny słodki ( może być sojowy jasny)

 

Przygotowanie:
  1. Ciasto: mieszamy najpierw suche składniki po czym dodajemy mokre i całość wyrabiamy na zbitą masę
  2. Ser źółty ścieramy na tarce i dodajemy do miseczki z twarogiem. Całość łączymy serkiem śmierankowym i doprawiamy solą
  3. Na rozgrzanej patelni szklimy pokrojonego w pół księżyce pora , po czym dodajemy tuńczyka i podlewamy całość lekko sosem orientalnym (sojowym)
  4. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na minimum 0,5cm grubości placki.
  5. Na środku rozsmarowuwjemy grubszą warstwę masy serowej, a na nią nakładamy farsz z tuńczykiem
  6. Brzegi ciasta zawijamy do środka tworząc sakiewki, które następnie delikatnie rozpłaszczamy dłonią
  7. Tak przygotowane chaczapuri układamy na rozgrzanej, ale co ważne SUCHEJ patelni i smażymy ok 4 min z każdej strony

I voila! 🙂 Całość możemy udekorować łyżką śmietany/jogurtu naturalnego.

Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu 🙂

20160925_205255_HDR

 

20160925_205514

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.