Caprese z buraka w winie.
Pomimo, że sałatka caprese jest jedną z najbardziej znanych, klasycznych przekąsek mam nadzieje, że poniższy przepis pozytywnie zaskoczy zarówno Was jak i Waszych gości 🙂
Składniki:
Kulka mozzarelli (ok 150 g -220 g )
1 duży burak
Listki bazylii
Wino czerwone
Ocet balsamiczny
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować w winie i occie balsamicznym- proporcje zależą od wielkości naczynia, ja wykorzystałam 200 ml wina i 150 ml octu. Gdy będą miękkie wyjmujemy je i studzimy po czym obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki.
Mozzarellę kroimy w ten sam sposób i układamy naprzemiennie z burakami i listkami bazylii.
Całość polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z solą i pieprzem.
Smacznego! 🙂
Dodaj komentarz