Bulgogi (Korean BBQ)

wpis w: Najnowsze | 0

Bulgogi (Korean BBQ)

 

Kochani niedawno miałam możliwość wzięcia udziału w warsztatach Korean street food’u w ramach Food Blogger Fest. Ogromnie mi na nich zależało z jednego bardzo ważnego powodu..

Uwielbiam kuchnie świata, testuje je, przemycam do siebie i bawie się nimi, ale z tym koreańskim jedzeniem to jest dla mnie jakiś kosmos- nie do końca ją czułam i nie umiałam sobie z nią poradzić, a nie ukrywam że bardzo chciałam zarazić się zajawką do niej 🙂

No i … udało się!

Jedno spotkanie (gotowanie pod okiem profesjonalisty w tym temacie) stało się bodźcem otwierającym głowę na nowe smaki i połączenia.

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedno z dań, które robiliśmy podczas w/w festiwalu, gdyż jak dla mnie jest ono totalną petardą smakową!

 

Składniki:

Marynata Bulgogi:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki Mirin
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4cm imbiru
  • 1/2 łyżki pieprzu

Pozostałe:

  • Antrykot 200g
  • Marchewka 1 sztuka
  • Cebula 1/2
  • Szczypior 1 pęczek
  • Olej sezamowy
  • Olej
  • Sezam biały prażony

 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie zblendować
  2. Mięso pokroić w cienkie plastry i dokładnie wymieszać w marynacie
  3. Cebulę kroimy w piórka natomiast marchew w paski
  4. Na rozgrzany na patelni ogień wrzucamy mieso i smażymy ok 3-5min do momentu, kiedy zrobi się lekko brazowe
  5. Następnie dodajemy warzywa i przysmażamy jeszcze ok 2-3 min i pod koniec dodajemy olej sezamowy
  6. Po zdjęciu z patelni całość dekorujemy szczypiorkiem, sezamem i podajemy z ryżem

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.