Bulgogi (Korean BBQ)
Kochani niedawno miałam możliwość wzięcia udziału w warsztatach Korean street food’u w ramach Food Blogger Fest. Ogromnie mi na nich zależało z jednego bardzo ważnego powodu..
Uwielbiam kuchnie świata, testuje je, przemycam do siebie i bawie się nimi, ale z tym koreańskim jedzeniem to jest dla mnie jakiś kosmos- nie do końca ją czułam i nie umiałam sobie z nią poradzić, a nie ukrywam że bardzo chciałam zarazić się zajawką do niej 🙂
No i … udało się!
Jedno spotkanie (gotowanie pod okiem profesjonalisty w tym temacie) stało się bodźcem otwierającym głowę na nowe smaki i połączenia.
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedno z dań, które robiliśmy podczas w/w festiwalu, gdyż jak dla mnie jest ono totalną petardą smakową!
Składniki:
Marynata Bulgogi:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki Mirin
- 1/2 jabłka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3-4cm imbiru
- 1/2 łyżki pieprzu
Pozostałe:
- Antrykot 200g
- Marchewka 1 sztuka
- Cebula 1/2
- Szczypior 1 pęczek
- Olej sezamowy
- Olej
- Sezam biały prażony
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na marynatę dokładnie zblendować
- Mięso pokroić w cienkie plastry i dokładnie wymieszać w marynacie
- Cebulę kroimy w piórka natomiast marchew w paski
- Na rozgrzany na patelni ogień wrzucamy mieso i smażymy ok 3-5min do momentu, kiedy zrobi się lekko brazowe
- Następnie dodajemy warzywa i przysmażamy jeszcze ok 2-3 min i pod koniec dodajemy olej sezamowy
- Po zdjęciu z patelni całość dekorujemy szczypiorkiem, sezamem i podajemy z ryżem
Dodaj komentarz