Brownie z buraków
Było już ciasto marchewkowe, z fasoli, ze szpinaku to czemu by nie z buraków ? 😉 Jest pyszne, wilgotne i słodkie więc jeśli oprócz ochoty na brownie macie również wyrzuty sumienia co do jego kaloryczności polecam z ręką na sercu tę odchudzoną wersje 😊
Składniki:
- 3 małe, ugotowane/ upieczone buraki (ok 450g)
- 175g gorzkiej czekolady
- 100 g mąki pszennej
- 100ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 3kropelki aromatu waniliowego ( ja użyłam rumowego 😉 )
Przygotowanie:
- Buraczki zetrzeć na tartce o małych oczkach ( nie blendować to zmieni konstystencję finalnego ciasta)
- Czekolade połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej
- W misce połączyć cukier z jajkami i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do całości dodajemy: roztopioną czekolade, buraki,olej, mąkę i proszek do pieczenia po czym mieszamy na gładką mase.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej mase
- Pieczemy 30min w 180 °C
voila 🙂
Dodaj komentarz