Brownie z buraków

wpis w: Przepisy | 0

Brownie z buraków

 

Było już ciasto marchewkowe, z fasoli, ze szpinaku to czemu by nie z buraków ? 😉  Jest pyszne, wilgotne i słodkie więc jeśli oprócz ochoty na brownie macie również wyrzuty sumienia co do jego kaloryczności polecam z ręką na sercu tę odchudzoną wersje 😊

 

Składniki:

  • 3 małe, ugotowane/ upieczone buraki (ok 450g)
  • 175g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki pszennej
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 3kropelki aromatu waniliowego ( ja użyłam rumowego 😉 )
Przygotowanie:
  1. Buraczki zetrzeć na tartce o małych oczkach ( nie blendować to zmieni konstystencję finalnego ciasta)
  2. Czekolade połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej
  3. W misce połączyć cukier z jajkami i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do całości dodajemy: roztopioną czekolade, buraki,olej, mąkę i proszek do pieczenia po czym mieszamy na gładką mase.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej mase
  5. Pieczemy 30min w 180 °C

voila 🙂

brownie2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.