Bekonowe chipsy z whisky i chilli
Chipsy z tego przepisu świetnie nadadzą się jako chrupiąca przekąska do alkoholu lub po prostu jako dodatek do sałatek.
Składniki:
- boczek pokrojony w plasterki
- whisky
- czosnek
- przyprawy: papryka czerwona słodka, chilli
Przygotowanie:
- Marynata: do 1/2 szklanki whisky dodajemy 2 ząbki czosnku i po 1 płaskiej łyżeczce chilli i czerwonej słodkiej papryki
- Plasterki boczku marynujemy dokładnie w przygotowanej zalewie i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki
- Zamarynowane plasterki układamy na papierze do pieczenia ( możemy nadziać je na długie wykałaczki, tak aby podczas pieczenia zbytnio się nie zmniejszyły) i pieczemy dosłownie kilka minut (3-5) w 200’C lub smażymy na suchej patelni
voila!
Dodaj komentarz