Kolumbijskie Arepas
Arepas to popularne kolumbijskie bułeczki, które najczęściej podawane są na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Farsz jest oczywiście dowolny jednak poniżej moja propozycja, którą oczywiście możecie dowolnie zmieniać 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka ciepłej wody
- sól
Farsz:
- pierś z kurczaka
- awokado
- 1/2 cytryny
- cebula czerwona
- papryka czerwona
- świeża bazylia
- prażona cebulka
- sól
- sos teriyaki
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z wodą i solą. Wyrabiamy bardzo dokładnie na gładkie ciasto i formujemy kulki, któe następnie spłaszczamy. Arepas smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po 5 min z każdej strony.
- kurczaka kroimy w drobną kostkę i marynujemy w sosie teryaki i ulubionych przyprawach, a następnie smażymy na patelni.
- Awokado rozgniatamy widelcem i łączymy je z solą i wyciśniętym sokiem z cytryny.
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę
- Gotowe arepas rozkrajamy do 3/4 długości lub po całości i smarujemy dolną część pastą z awokado, dodajemy kurczaka, warzywa,posypujemy poszatkowaną bazylią i prażoną cebulką.
voila 🙂
Dodaj komentarz