Ziemniaczane gnocchi z kiełbasą wieprzową i sosem jalapeno

wpis w: Przepisy, Wielkanoc | 0

 

 

 

 

Składniki:

  • kiełbasa wieprzowa wędzona dobrej jakości ( moja ze sklepu wiejskisklad.pl )
  • 1 kg ziemniaków
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • śmietana 18%
  • 2 papryczki jalapenos
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula w proszku
  • sól,pieprz
  • parmezan (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez ręczną praskę do uzyskania jednolitej masy
  2. Następnie puree wykładamy na stolnice i stopniowo dodajemy mąke i jajko do momentu połączenia się w jednolite ciasto (jesli będzie zbyt „luźne” dodajemy więcej mąki)
  3. Powstałe ciasto dzielimy na mniejsze części i na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki o grubości ok 1,5cm i dzielimy nożem na mniejsze części o długości podobnej co i szerokość. Widelcem wykonujemy charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia,w których będzie zbierał się sos
  4. Do blendera wrzucamy jalapeno, czosnek, sól, cebule, pieprz i śmietanę. Blendujemy (jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dolać odrobinę mleka do rozrzedzenia).
  5. Cały sos wylewamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu dodając stopniowo parmezan. Czekamy do połączenia się składników
  6. w garnku obok wlewamy wodę, solimy i w momencie zagotowania wody wrzucamy nasze gnocchi, które gotujemy do momentu wypłynięcia (dosłownie kilka minut). Wyjmujemy,aby uniknąć rozgotowania
  7. Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na suchą, gorącą patelnię do momentu zrumienienia się
  8. Na talerz wykładamy sos, następnie gnocchi i plasterki kiełbasy. Smak mięsa wybija się i świetnie łączy z gnocchi, a sam sos zaostrza całość

voila

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *