Zapiekanka z nachosów
Składniki:
- 500 dag mięsa mielonego
- 2 paczki nachosów
- sos meksykański
- czerwona fasola
- kukurydza
- ser żółty
- czerwona cebula
Przygotowanie:
- W zależności od ilości osób, którym chcemy podać zapiekanke wybieramy naczycnie: kokilki lub też większą brytfankę.
- Mięso mielone smażymy na patelni z dodatekim ulubionych przypraw
- Zapiekankę układamy warstwowo: wysypujemy nachosy, polewamy je niezbyt obfitą warstwą sosu meksykańskiego/ przecieru pomidorowego (wersja łagodniejsza),na całość wykładamy mięso, posypujemy czerwona fasolą ( może być lekko rozgnieciona widelcem), kukurydzą i drobno posiekaną czerwoną fasolą, a na koniec całość posypujemy dużą ilością startego sera.
- Zapiekankę wstawiamy na 190⁰C przez 15-20min do momentu roztopienia się sera
Tak przygotowane danie jemy prosto z naczynia, w którym je zrobiliśmy: całość jemy przy pomocy… nachosów 😉
Zapiekankę w kokilkach podałam z łyżeczką sosu czosnkowego i pietruszką. Po konsumpcji stwierdzam, że bardzo fajnie nadałaby się również czerwona papryka 🙂
voila!
arek
super