Wytrawna zupa brzoskwiniowa z winem

wpis w: Przepisy | 1

Poniższy przepis to najciekawsza zupa z jaką kiedykolwiek miałam do czynienia. Czemu? Bo posiada same plus m.in:

– jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu- całość zajmie Wam maksymalnie 25min (z czego 20min to gotowanie bez Waszego udziału),

– jest niskokaloryczna- porcja to ok 250 kcal

-jest chyba najbardziej plastyczną zupą świata. W zależności od tego jakich brzoskwiń czy wina użyjecie może stanowić zupę deserową albo świetnie sprawdzić się w formie przystawki czy pierwszego dania

-można ją jeść zarówno na ciepło jak i zimno(wg mnie wersja letnia jest smaczniejsza)


Do rzeczy. Potrzebne są Wam jedynie 4 składniki (na 2 porcje):

  1. Brzoskwinie ok 500g
  2. Mleko 450g
  3. Wino białe wytrawne 120g
  4. Miód 2 mała łyżeczka ( ok 5-7g)

Cała magia polega na tym, że jeżeli chcecie wersje wytrawną musicie użyć wina j.w i świeżych brzoskwiń natomiast jeśli macie ochotę spróbować tej zupy w słodkim wydaniu brzoskwinie zamieniacie na te z puszki, a wino analogicznie zastępujecie białym słodkim i możecie zrezygnować z miodu. Kombinacje są dowolne (np. wino wytrawne+ brzoskwinie z puszki).

Celowo również podaje gramaturę w gramach,a nie ml w przypadku płynów, gdyż tak jest łatwiej i szybciej jeśli jesteście na diecie i posługujecie się wagą kuchenną.


Przygotowanie:
1.Do garnka wlewamy wino, mleko i miód i staramy się dokładnie wymieszać.
2.Dodajemy pokrojone brzoskwinie (w przypadku tych z puszki nie dodajemy do garnka pozostałego soku). 3.Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 20 min (do miękkości owoców i wyparowania alkoholu).
4.Na koniec zupę blendujemy na gładki płyn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.