Tradycyjna potrawa Senegalu

wpis w: Mundial2018 | 0

Kurczak Yassa

 

Kurczak Yassa to tradycyjna potrawa kuchni Senegalu,a przy tym jedno z najbardziej znanych dań kuchni afrykańskiej. W przepisie może dziwić użycie kostki rosołowej, ale jest to produkt bardzo często wykorzystywany w tym rejonie- zamiennie z vegetą/maggi.

Jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu i prosta w doborze składników, ale zaskakująco aromatyczna i bardzo cytrynowa 😉

Składniki:

  • podudzia z kurczaka :1 kg
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 duża cytryna
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 kostka rosołowa

 

Przygotowanie:
  1. Marynata: w misce łączymy musztarde, wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek,rozkruszoną kostkę rosołową i oliwe
  2. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do marynaty
  3. Podudzia wkładamy do miski z marynatą, dokładnie je w niej obtaczamy. Całość zabezpieczamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
  4. Wyjmujemy mięso z marynaty i oczyszczamy z cebuli po czym wykładamy je na rozgrzaną patelnie i obsmażamy delikatnie z każdej strony.
  5. Zdejmujemy z patelni całe mięso, cebulę odsączamy z marynaty i wykładamy ją na patelnie aby się lekko zrumieniła.
  6. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę łączymy na patelni z pokrojoną w paseczki papryką i zalewamy mięso.
  7. Do naczynia należy dodać odrobinę wody i włożyć je do nagrzanego do 200°C piekarnika na 40min
  8. Całość podajemy z ryżem ugotowanym na sypko

voila 🙂

yassa2

 

Zostaw Komentarz