Stek z kalafiora

wpis w: Przepisy | 0

 

Składniki:

  • kalafior
  • olej
  • papryka wędzona
  • sos sojowy
  • sos teriyaki
  • czosnek
  • syrop klonowy lub miód
  • parmezan lub inny twardy,słony ser
  • kolendra

 

Przygotowanie:
  1. Kalafiora myjemy, pozbawiamy liści i kroimy na minimum 2cm pod względem grubości steki
  2. W misce łączymy 4 łyżki oleju, 2 sosu sojowego, 2 sosu teriyaki i 1 miodu lub syropu klonowego. Dodajemy papryke wędzoną i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Marynata powinna być średnio gęsta
  3. Steki smarujemy pędzlem  połową marynaty i następnie smażymy je z każdej strony po ok 2-3 minuty. Kalafior powinien mocno się zarumienić dlatego patelnia musi być mocno rozgrzana
  4. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni
  5. Steki wykładamy na blaszke i smarujemy je resztą marynaty po czym wstawiamy do piekarnika na 15- 20 min ( w zależności od grubości). W między czasie przekręcamy i polewamy marynatą.
  6. Na ostatnie  niecałe 2 minuty steki posypujemy odrobiną startego sera i włączamy funkcję grilla
  7. Całość podajemy posypane kolendrą i ewentualnie resztą marynaty, która pozostała na blaszce

voila 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *