Składniki:
- kalafior
- olej
- papryka wędzona
- sos sojowy
- sos teriyaki
- czosnek
- syrop klonowy lub miód
- parmezan lub inny twardy,słony ser
- kolendra
Przygotowanie:
- Kalafiora myjemy, pozbawiamy liści i kroimy na minimum 2cm pod względem grubości steki
- W misce łączymy 4 łyżki oleju, 2 sosu sojowego, 2 sosu teriyaki i 1 miodu lub syropu klonowego. Dodajemy papryke wędzoną i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Marynata powinna być średnio gęsta
- Steki smarujemy pędzlem połową marynaty i następnie smażymy je z każdej strony po ok 2-3 minuty. Kalafior powinien mocno się zarumienić dlatego patelnia musi być mocno rozgrzana
- W między czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni
- Steki wykładamy na blaszke i smarujemy je resztą marynaty po czym wstawiamy do piekarnika na 15- 20 min ( w zależności od grubości). W między czasie przekręcamy i polewamy marynatą.
- Na ostatnie niecałe 2 minuty steki posypujemy odrobiną startego sera i włączamy funkcję grilla
- Całość podajemy posypane kolendrą i ewentualnie resztą marynaty, która pozostała na blaszce
voila 🙂
Dodaj komentarz