Sezamowo miodowe TOFU

wpis w: Przepisy | 0

Jeśli mój narzeczony mówi,że to danie smakuje praktycznie jak mięso to przysięgam Wam, że nie możecie mieć cienia wątpliwości, że tak nie jest 🙊
Zapraszam Was do wspólnego odkrywania kuchni roślinnej 🌿

Składniki:

  • 2 jajka
  • sos sojowy
  • kostka wędzonego tofu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • ketchup
  • olej sezamowy
  • cynamon
  • 1 cytryna
  • mąka pszenna
  • ryż
Przygotowanie:
  1. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego
  2. Tofu kroimy w kostke i dodajemy do w/w marynaty. Do całości wsypujemy mąkę i mieszamy tak,aby znalazła się na każdym kawałku
  3. Do garnuszka wlewamy: wodę, miód,sok z 1 cytryny, trochę ketchupu i oleju sezamowego oraz dosypujemy cynamon i skórke z cytryny. Mieszamy i gotujemy przez ok. 10 min do uzyskania konstystencji gęstego sosu
  4. Tofu smazymy na głębokim oleju (najlepiej w woku).
  5. Sos przelewamy do miseczki a tofu odsączamy z nadmiaru tłuszczu po czym wrzucamy je do miski z sosem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie oblepił każdy kawałek.
  6. Całość posypujemy sezamem i podajemy z ryżem ugotowanym na sypko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.