Sakiewki z łososiem w pistacjach

wpis w: Przepisy | 3

Sakiewki z łososiem w panierce z pistacji.

Składniki na ok. 12-14 sakiewek:

200 g filetu z łososia

papier ryżowy

 

panierka:

70 g pistacji

1 łyżeczka soku z limonki (ewentualnie cytryny)

2 ząbki czosnku

1/4 małej cebuli

1 łyżka oliwy z oliwek

kilka listków natki pietruszki

opcjonalnie sól (nie należy przesadzać z ilością z racji tego, że same pistacje są dość słone).

 

20150912_153420_HDR

 

Sposób przygotowania:

Panierka: do miski siekającej blendera wrzucić pistacje, sok z limonki, czosnek, cebulę, oliwę, pietruszkę. Wszystko rozdrobnić i doprawić solą.

 

20150912_160111_HDR

 

 

Odciąć skórkę z filetu łososia. Rybę dokładnie oczyścić z ości, oprószyć solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wierzch łososia pokryć przygotowaną panierką. Całość wstawić do piekarnika i piec przez ok 15 min.

20150912_161357_HDR

 

Filet z łososia pokroić na niezbyt duże części (12-14).Papier ryżowy zamoczyć w zimnej wodzie i poczekać aż zmięknie. Następnie wyjąć na deskę i nałożyć kawałek ryby po czym z brzegów ciasta uformować sakiewkę. Związać łodyżką mięty, bazylii bądź szczypiorkiem.

20150912_164335_HDR

 

Całość podawać z sosem sojowym.

 

20150912_170134_HDR

 

 

 

20150912_170816_HDR

 

 

 

20150912_170628_HDR

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *