Okres wiosenno-letni jest prawie że równoznaczny z grillowaniem. Za oknem robi się coraz cieplej, dni stają się dłuższe, a słońce świeci mocniej niż zazwyczaj. To właśnie taka pogoda sprzyja grillowaniu, które Polacy wręcz uwielbiają. Jak się okazuje, wg danych Coca Coli to właśnie wspólne spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi jest główną zaletą grillowania, a najczęściej w towarzystwie kiełbasy, karkówki czy też w trzeciej kolejności dopiero szaszłyków, które dziś chciałabym Wam pokazać w trochę innej wersji.
żródło: CocaCola
- Szaszłyk z mintaja na słodko
Filety mintaja pokroić w grubą kostkę ( ok 3cm), opruszyć tymiankiem, startą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Rybę odstawiamy na godzinę po czym nadziewamy na szpadki naprzemiennie z wingronami. Po ugrilowaniu owoce znacznie zmniejszą swoją objętość.
2. Drugą szybką formą szaszłyka jest połączenie brukselki z plastrami wędzonego boczku. Całość opruszamy papryką słodką w proszku.
Szybko i smacznie 🙂
Dodaj komentarz