Pana Cotta z kawowym kawiorem

wpis w: Najnowsze, Przepisy | 1

Kto powiedział, że kawe można jedynie pić, kawior pochodzi od ryby, a w domu nie można zrobić restauracyjnego deseru? Niech nikt nie mówi Nam jak mamy żyć 🤘

Chodźcie zrobimy razem coś szalonego 🧙

Składniki:

Pana cotta

  • 80 ml mleka
  • 450 ml śmietany 30% lub 36% ( w moim przypadku 30% śmietanka od OSM Radomsko- ej Wspierajmy Nasze polskie produkty! 😃)
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok 60 ml wody
  • opcjonalnie: aromat migdałowy/ laska wanilii

 

Kawior

  • 3 łyżeczki zimnej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 kubka ulubionej kawy (u mnie Hollywoodian od Bearded Coffee)
  • olej
  • jednorazowa strzykawka

 

Przygotowanie

Pana Cotta jest deserem, który najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem chociaż ja bym sugerowała jeśli to możliwe- odstawienie go do lodówki na całą noc.

  1. Żelatyne wymieszać dokładnie z wodą i odstawić na parę minut do delikatnego zwiekszenia objętości po czym podgrzać ją ( np w mikrofali lub w garnuszku) tak, aby żelatyna rozpuściła się całkowicie. Należy pamiętać, aby jej nie zagotować bo wtedy straci swoje właściwości.
  2. W czasie jak żelatyna będzie delikatnie przestygać- podgrzać mleko ze śmietaną i cukrem w garnuszku. Opcjonalnie można dodać dowolny aromat ( w moim przypadku był migdałowy) lub dorzucić laskę wanilii.
    W momencie, gdy całość zacznie się gotować można dodać naszą rozpuszczoną wcześniej żelatyne i dokładnie wszystko wymieszać.
  3. Całość przelać do foremek/ szklanek/ dowolnie wybranego naczynia i odstawić do ochłodzenia. Bardzo ważną rzecza jest stopniowe ochładzanie, aby masa nam się nie rozwarstwiła.
    Najwygodniej będzię odstawić ją do schłodzenia w temperaturze pokojowej, a dopiero później włożenie do lodówki.

Kawior. Tak naprawdę jest to ostatni etap i można go zrobić spokojnie w dniu, w którym chcemy podać deser.

  1. W pierwszej kolejności należy wlać olej do dowolnego naczynia (miseczki/ małej szklanki) i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Dopiero po tym czasie zabieramy się za przygotowanie reszty
  2. Zaparzamy swoją ulubioną kawę ( w moim przypadku przepyszna HOLLYWOODIAN od Bearded Coffee. Wybrałam ją bo ma bardzo przyjemne czekoladowo cytrusowo nuty smakowe) ok 3/4 kubka.
    Im mocniejsza kawa tym intensywniejszy kawior!
  3. W oddzielnej miseczce mieszamy żelatynę z wodą do połączenia, a później powoli dolewamy gorącej kawy cały czas mieszając żeby żelatyna dokładnie się rozpuściła.
  4. Tu musze się Wam przyznać, że na 5minut przed całą magią 😉 z kawiorem wkładam na te kilka chwil w/w olej do zamrażarki.
  5. Zaczynamy zabawę 🙂 Strzykawką nabieramy kawowego płynu i delikatnie wkraplamy go z niewielkiej odległości do naczynia z olejem. Powstałe krople będą opadać na dno tworząc kawior. Można tu eksperymentować z ich wielkością. Po kilkunastu kroplach „wyławiamy” je łyżeczką i przepłukujemy delikatnie na sitku zimną wodą.
    Taki wysuszony już kawior możemy włożyć do lodówki i tuż przed podaniem ozdobić nim pana cotte.

Voila 🙂

 

 

 

Skomentuj Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.