Makaronowe placuszki z krewetkami i awokado

wpis w: Przepisy | 0

Makaronowe placuszki z krewetkami i awokado

Składniki:

placuszki:

  • 100g ugotowanego makaronu
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

sos czosnkowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki majonezu ( opcjonalnie)
  • czosnek

pozostałe składniki:

  • krewetki
  • 1 awokado
  • czosnek, koperek
  • masło do smażenia

 

Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy aldente po czym odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami: jajko, mąka pszenna, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, a finalnie doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanej patelni formujemy małe, niezbyt grube placuszki i smażymy do uzyskania złocstego koloru

20160423_174928_HDR

 

 

3. Na drugiej patelni smażymy oczyszczone krewetki na maśle z dodatkiem czosnku i koperku

20160423_182552

 

 

 

4. Przy pomocy obieraczki do warzyw tworzymy wstążki z uprzednio schłodonego w lodówce awokado (ok 25minut)

5.  Usmażony placek odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu po czym polewamy go odrobiną sosu czonskowego, na którym układamy wstążki z awokado, a następnie układamy krewetki.

6. Całość opcjonalnie podajemy z limonką

uwaga od Mniami Yummy: całe danie najwygodniej podać z krewetkami pozbawionymi ogonków, ja zapomnialam tego zrobić, ale i tak było smaczne 🙂

 

voila!

 

22

 

20160423_190220

 

fotkss

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *