Krewetkowe curry z ananasem
Składniki:
- 400 g krewetek
- czerwona pasta curry
- 400 mln mleczka kokosowego
- swieży ananas
- 1/2 limonki
- 1/2 dużego pora
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Ananasa przepoławiamy i wydrążamy środek
- Na rozgrzane masło na patelni wrzucamy pokrojonego w półplasterki pora, w drobną kosteczkę cebulę i 2 ząbki czosnku. Gdy całość się zeszkli dodajemy odrobinę ( ok 50mln) wody 1 łyżeczkę pasty curry
- Na drugiej patelni przesmażamy oczyszczone uprzednio i zamarynowane w soku z limonki krewetki z 1 ząbkiem czosnku przez ok 4 minuty i podlewamy odrobiną soku z ananasa
- Do krewetek dodajemy pokrojony miąższ z ananasa i wcześniej zeszkloną cebulę z porem
- Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy ok 2 łyżek stołowych pasty czerwonej curry i gotujemy ok 15 min
- Curry przelewamy do wydrążonych połówek ananasa i podajemy 🙂 Oczywiście miseczki z ananasa są opcjonalne, a swieży owoc śmiało można zastąpić tym z puszki
Dodaj komentarz