Krewetkowe curry z ananasem

wpis w: Przepisy | 0

Krewetkowe curry z ananasem 

mniami

Składniki:

  • 400 g krewetek
  • czerwona pasta curry
  • 400 mln mleczka kokosowego
  • swieży ananas
  • 1/2 limonki
  • 1/2 dużego pora
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:
  1. Ananasa przepoławiamy i wydrążamy środek
  2. Na rozgrzane masło na patelni wrzucamy pokrojonego w półplasterki pora, w drobną kosteczkę cebulę i 2 ząbki czosnku. Gdy całość się zeszkli dodajemy odrobinę ( ok 50mln) wody 1 łyżeczkę pasty curry
  3. Na drugiej patelni przesmażamy oczyszczone uprzednio i zamarynowane w soku z limonki krewetki z 1 ząbkiem czosnku przez ok 4 minuty i podlewamy odrobiną soku z ananasa
  4. Do krewetek dodajemy pokrojony miąższ z ananasa i wcześniej  zeszkloną cebulę z porem
  5. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy ok 2 łyżek stołowych pasty czerwonej curry i gotujemy ok 15 min
  6. Curry przelewamy do wydrążonych połówek ananasa i podajemy 🙂 Oczywiście miseczki z ananasa są opcjonalne, a swieży owoc śmiało można zastąpić tym z puszki

 

curry1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.