Kotlety z batatów i tuńczyka
Składniki (na 6 kotletów):
- 2 małe bataty
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała, czerwona cebula
- jasny sos sojowy
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, garam masala, sól
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Obrane i pokrojone w kostkę bataty wrzucamy do miski i marynujemy w sosie sojowym i przyprawach
- Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20 min
- Po upieczeniu bataty wsypujemy do naczynia i rozbijamy je tłuczkiem do puree na gładką konstystencję po czym zostawiamy do przestygnięcia.
- Do miski z ziemniakami wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, tuńczyka i mąkę kukurydzianą- całość mieszamy
- Z powstałej masy formujemy 6 małych kulek, które lekko rozpłaszczamy dłonią na rozgrzanej oliwie na patelni i smażymy do przyrumienienia
voila 🙂
Test
Tetetrddbdhdh