Kotlety z batatów i tuńczyka

wpis w: Najnowsze, Przepisy | 1

Kotlety z batatów i tuńczyka

 

Składniki (na 6 kotletów):

  • 2 małe bataty
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała, czerwona cebula
  • jasny sos sojowy
  • przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, garam masala, sól
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej

 

Przygotowanie:
  1. Obrane i pokrojone w kostkę bataty wrzucamy do miski i marynujemy w sosie sojowym i przyprawach
  2. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20 min
  3. Po upieczeniu bataty wsypujemy do naczynia i rozbijamy je tłuczkiem do puree na gładką konstystencję po czym zostawiamy do przestygnięcia.
  4. Do miski z ziemniakami wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, tuńczyka i mąkę kukurydzianą- całość mieszamy
  5. Z powstałej masy formujemy 6 małych kulek, które lekko rozpłaszczamy dłonią na rozgrzanej oliwie na patelni i smażymy do przyrumienienia

voila 🙂

 

kotlety

 

 

 

 

IMG_20180730_184835_987

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.