Kolumbijskie Arepas

Kolumbijskie Arepas

 

 

Arepas to popularne kolumbijskie bułeczki, które najczęściej podawane są na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Farsz jest oczywiście dowolny jednak poniżej moja propozycja, którą oczywiście możecie dowolnie zmieniać 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól

Farsz:

  • pierś z kurczaka
  • awokado
  • 1/2 cytryny
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • świeża bazylia
  • prażona cebulka
  • sól
  • sos teriyaki

 

Przygotowanie:
  1. Mąkę mieszamy z wodą i solą. Wyrabiamy bardzo dokładnie na gładkie ciasto i formujemy kulki, któe następnie spłaszczamy. Arepas smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po 5 min z każdej strony.
  2. kurczaka kroimy w drobną kostkę i marynujemy w sosie teryaki i ulubionych przyprawach, a następnie smażymy na patelni.
  3. Awokado rozgniatamy widelcem i łączymy je z solą i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  4. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę
  5. Gotowe arepas rozkrajamy do 3/4 długości lub po całości i smarujemy dolną część pastą z awokado, dodajemy kurczaka, warzywa,posypujemy poszatkowaną bazylią i prażoną cebulką.

voila 🙂

 

arepas

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.