Kalafiorowe pizzerinki

wpis w: Przepisy | 3

Kalafiorowe pizzerinki

 

Jednym z najbardziej znanych stereotypów o jedzeniu w trakcie odchudzania jest stwierdzenie, że posiłki są nudne i niesmaczne. Dzisiaj pokaże Wam, że podczas odchudzania można sobie pozwolić na ciekawą przekąskę.

Mi osobiście w momencie, gdy chce zgubić parę kilo ( czyt. obecnie) najbardziej w diecie brakuje nie słodyczy, ale niestety ( o zgrozo!) produktów mącznych.

Kalafiorowe pizzerinki to sprytny zamiennik pizzy, który chyba śmiało można nazwać fast foodem bo robi się go niezwykle szybko :)

Składniki:
  1. średni kalafior
  2. jajko
  3. cebula
  4. ulubione zioła: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, sproszkowany czosnek, świeży szczypiorek i bazylia
  5. opcjonalnie: parmezan/ ser żółty/ otręby ( dobór tych składników zależny jest od wyboru kaloryczności dania)
Przygotowanie:
  1. Kalafiora dokładnie umyć, oczyścić i pozbwić twardych części pozostawiając jedynie same różyczki
  2. osuszone części wrzucić do misy szatkującej i blendować do momentu uzyskania sypkiej konsystencji ( przypominającej mączkę)
  3. Całość przełożyć do bawełnianej ściereczki/ gazy i mocno odcisnąć nadmiar wody
  4. Kalafiora dokładnie wymieszać z jajkiem i przyprawami ( opcjonalnie dodać starty ser bądź otręby)
  5. Na papier do pieczenia wyłożyć powstałą masę i uformować placuszki o grubości ok. 0,5cm
  6. Pizzerinki wstawiamy do piekarnika na ok 10min
  7. Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni
  8. Po upływie w/w czasu wyjmujemy pizzerinki: posypujemy je czosnkiem i wykładamy na nie zeszkloną cebulkę
  9. Całość pieczemy jeszcze przez ok 5-8min
  10. Na sam koniec pizzerinki posypujemy świeżym szczypiorkiem i bazylią

voila!

 

1

 

 

 

 

 

5

 

 

 

2

 

 

3 Odpowiedzi

  1. Są pyszne! Polecam ten przepis! :)

  2. Aż ślinka leci 😛

  3. Witam,
    przepis wygląda bardzo ciekawie i zamierzam go wypróbować. Mam jednak dwa pytania: w jakiej temperaturze piec i ile sztuk wychodzi z takiej porcji. Dziękuję z góry za odpowiedź :)

Zostaw Komentarz