Curry burger z krewetkami i placuszkiem z batata

wpis w: Przepisy | 0

Curry burger z krewetkami i placuszkiem z batata

 

 

Składniki:

Krewetki:

  • 450g krewetek
  • pasta Tom Kha

Placki z batatów:

  • 2 małe bataty
  • kardamon
  • przyprawa curry
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Dodatki:

  • 2 bułeczki hamburgerowe
  • 2 liście sałaty
  • 4 plasterki boczku
  • 2 plastry sera źółtego

Majonez wasabi:

  • majonez
  • pasta wasabi
  • sok z limonki (ewentualnie cytryny)

 

Przygotowanie:
  1. Majonez mieszamy z pastą wasabi i sokiem z cytryny
  2. Bataty ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy jajko,mąkę i przyprawy (kardamon, curry). Smażymy na cienkie placki
  3. Oczyszczone krewetki smażymy na maśle z pastą Tom Kha
  4. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy w piekarniku 3minuty w 180 stopniach
  5. W między czasie na oddzielnej patelni smażymy boczek na chrupki bekon
  6. Składamy całość:  bułka, liść sałaty, na jeszcze ciepły placuszek z batata wykładamy plaster sera, plaster pomidora, majonez wasabi, 2 plastry bekonu, krewetki. Górną część bułki delikatnie smarujemy pozostałością majonezu

Voila 🙂

burger

 

 

burger4 — kopia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *