Batatowe babeczki

wpis w: Przepisy | 1

Batatowe babeczki

 

Składniki na ok 14 porcji:

bulion lub 1 kostka bulionu z ziołami

500 g batatów

1jajko

2 żółtka

2 białka

20 g cukru

80 g mąki

50 ml mleka

przyprawy: chili, słodka papryka, czosnek, sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i pokrojone w kostkę bataty wrzucamy do gotującego się bulionu.
  2. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli
  3. Ugotowane do miękkości ziemniaki odcedzamy z bulionu i ugniatamy widelcem
  4. Do batatów dodajemy przyprawy, cukier, mąkę, żółtka, całe jajko i dolewamy mleka, a następnie mieszamy dokładnie
  5. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy
  6. Całość przekładamy do foremek wyłożonych papierem pergaminowym
  7. Przygotowane tak babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 min.

Babeczki w środku są bardzo mięciutkie i świetnie nadają się jako dodatek do dań głównych. Podawać na ciepło.

 

20151028_130903_HDR — kopia

 

 

20151028_162126_HDR

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.