Batatowe babeczki
Składniki na ok 14 porcji:
bulion lub 1 kostka bulionu z ziołami
500 g batatów
1jajko
2 żółtka
2 białka
20 g cukru
80 g mąki
50 ml mleka
przyprawy: chili, słodka papryka, czosnek, sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Obrane i pokrojone w kostkę bataty wrzucamy do gotującego się bulionu.
- Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli
- Ugotowane do miękkości ziemniaki odcedzamy z bulionu i ugniatamy widelcem
- Do batatów dodajemy przyprawy, cukier, mąkę, żółtka, całe jajko i dolewamy mleka, a następnie mieszamy dokładnie
- Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy
- Całość przekładamy do foremek wyłożonych papierem pergaminowym
- Przygotowane tak babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 min.
Babeczki w środku są bardzo mięciutkie i świetnie nadają się jako dodatek do dań głównych. Podawać na ciepło.
Kasia
Bardzo lubię bataty, często robię babeczki z batatów, ale na słodko. Twoja wersja do obiadu to bardzo ciekawy pomysł 😉
http://knifeandspoon.pl/dietetyczne-babeczki-z-batatami/